Gambo : 1.Pahat pemotong. 2.potong bhg pangkal-cocok 45darjah bior dpt akar. 3.disusun atas rak dan sabit daun biar nampak panjang sekata.4. pastikan ada sedikit akar dan pucuk agar tebu dpt tahan lama.
Menjelang bln posa..permintaan terhadap tebu cukup tinggi...Jd kita perlu jaga kualiti dan standart produk kita...bagaimana kita nk jaga kualiti selain drp serangan penyakit..Salah satunya ialah teknik tuaian & mengikat hasil tuaian..Berikut langkah2 yang perlu kita ikuti.
1. Pastikan tebu mencapai ketinggian yg mencukupi...7-8ft biasanya...senang citer klu kita berdiri, angkat tangan & jari kita cecah batang yg paling ujung,maka tebu tu dh leh tebang.
2. Tebang guna pahat kecil...tekan ke pangkal tebu & pastikan terdapat sedikit akar.Kelebihannya tebu yg dituai blh disimpan lama & lmbt rosak sbb ada akarnya.kedua, anak baru akan tumbuh melalui dlm tanah bukan tumbuh dibhg batang ( klu tebang dipermukaan anak akan kuar ikut batang yg dipotong)
3. Tebu yg ditebang dikumpulkan setempat.
4. Ikat di tpt pengikat khas..ikat bhg bawah, tengah,pucuk.
5. Gunakan sabit utk potong daun...jd nampak panjang tebu sekata ( sedangkan tak semua sama panjang...huhu ) teknik ni dpt jimatkan tenaga & kerja jd lg cpt.
6. Klu tebu yang bengkok,pastikan ikat mengikut paten tebu bengkok bior nampak cantik.
7. Senang ko tengok gambo diatas..haha